BRICS Ülkeleri Ticarette Tek Taraflı Önlemlere Karşı Bildiri Yayımlayacak
Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde gerçekleştirilen toplantının ardından, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’nın oluşturduğu BRICS grubu, altı yeni üyenin katılımıyla genişleyen grup, ticarette “tek taraflı önlemleri” eleştiren ortak bir bildiri yayımlamaya hazırlanıyor. Brezilyalı Büyükelçi Mauricio Lyrio, bakanların, çok taraflı ticaret müzakerelerinin ticaretteki ana ekseni olduğunu teyit eden bir deklarasyon üzerinde çalıştığını belirtti.
Lyrio, BRICS ülkelerinin uzun süredir benimsediği bir tutum olan tek taraflı önlemlere karşı eleştirilerini yineleyeceklerini ve bu konuda önemli mesajlar vereceklerini kaydetti. Geçen yıl ABD’nin ticaret politikalarından kaynaklanan zorluklarla karşı karşıya kalan BRICS grubu, ABD’nin Çin’e yönelik yüksek gümrük vergilerine karşı daha sert bir dil kullanılması için baskı yaptı. Ancak müzakerelere aşina bir kaynağa göre, nihai metin eleştirel olsa da doğrudan çatışmacı bir üslup içermeyecek.
Trump, BRICS ülkelerinin ticarette doları devre dışı bırakacak bir ortak para birimi oluşturma girişimlerine karşı çıkarak, böyle bir adım atılması durumunda yüzde 100 oranında ek gümrük tarifeleri uygulanabileceğini belirtmişti. Brezilya’nın BRICS dönem başkanlığı sırasında ortak para birimi hedefini şimdilik rafa kaldırmasıyla birlikte, küresel ticarette ABD dolarına olan bağımlılığın azaltılmasına yönelik adımların önü açılabilir.
Kasım ayında Brezilya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ne hazırlık kapsamında, BRICS dışişleri bakanları iklim finansmanı konusunda ortak bir tutum belirlemeyi de görüşecekler. Bu konu, Brezilya’nın dönem başkanlığı için kilit bir öncelik taşıyor.
BRICS Nedir?
BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti’nin ekonomilerini kastetmek için kullanılan bir terimdir. BRICS ülkeleri arasındaki ilişkiler eşitlik, devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkelerine dayanmaktadır. Bu terim, Goldman Sachs Yatırım Bankası başkanı Jim O’Neill tarafından 2001 yılında ortaya atılmış ve Güney Afrika’nın 2011 yılında katılmasıyla BRICS olarak adlandırılmıştır.
BRICS grubuna daha önce tam üyelik için ilgilerini dile getiren ülkeler arasında Afganistan, Arjantin, Lübnan, Endonezya, Meksika ve Türkiye bulunmaktadır. Diğer yandan İran, Mısır, Nijerya, Sudan, Suriye, Bangladeş ve Yunanistan da BRICS grubuna katılma yolunda adımlar atabileceklerini ifade etmişlerdir.