Cilt hastalıklarında yapay zeka devrimi

Yapay Zekâ Sistemi PanDerm, Cilt Hastalıklarının Teşhisinde Devrim Yaratıyor

Melbourne’deki Monash Üniversitesi, Brisbane’deki Queensland Üniversitesi ve Viyana Tıp Üniversitesi’nden araştırmacılar, PanDerm isimli yeni bir yapay zekâ sistemini geliştirdi. Bu sistemin doğruluğu ve çok yönlülüğü, Nature Medicine dergisinde yayımlanan kapsamlı bir çalışmayla ortaya kondu. Araştırmanın başlıca isimleri arasında Zongyuan Ge, H. Peter Soyer ve Harald Kittler yer aldı.

PanDerm, şimdiye kadar geliştirilmiş ilk çok modelli yapay zekâ sistemi olma özelliğini taşıyor. Yaklaşık iki milyondan fazla tıbbi görsel üzerinde eğitilen bu sistem, deri hastalıklarının teşhisinde çeşitli görüntü türlerini kullanabiliyor. Bunlar arasında yakın çekim fotoğraflar, dermatoskopik ve histopatolojik görüntüler ile tüm vücut taramaları bulunuyor.

Sistem, melanom gibi cilt kanserlerinin erken teşhisinde önemli bir başarı sağladı. 28 klinik senaryo ve üç farklı doktor grubuyla test edilen PanDerm, hem yaygın hem de nadir görülen hastalıkları ayırt etmede yüksek performans gösterdi. Viyana Tıp Üniversitesi’nden Harald Kittler, sistemin “veri miktarı az olduğunda bile yüksek doğrulukla sonuç verdiğini” ifade etti.

Araştırmalara göre, PanDerm’in desteğiyle doktorların cilt kanseri teşhisindeki doğruluk oranı %11 arttı. Uzman olmayan doktorlar ise bu sistemle %17 daha isabetli teşhis koyabildi. Melanomları erken evrede tanımada sistemin doğruluk oranı, deneyimli dermatologlardan %10 daha yüksek çıktı.

Philipp Tschandl’e göre PanDerm, özellikle nadir görülen cilt hastalıklarında büyük bir potansiyele sahip. Açık kaynak kodlu yapısı sayesinde yazılım geliştiriciler tarafından farklı alanlara kolaylıkla adapte edilebilecek olan sistem, klinik kullanıma girmeden önce yeni testlerden geçecek.

PanDerm’in geliştirilmesindeki temel motivasyon, dünya nüfusunun yaklaşık %70’inin hayatında en az bir cilt hastalığı geçirmesi oldu. Bu oran, sistemin neden kapsamlı ve güvenilir teşhis araçlarına ihtiyaç duyulduğunu açıkça ortaya koyuyor.

Related Posts

Bilim insanları 100 milyon yaşında zombi mantarı buldu

Bilim insanları, kehribar içinde neredeyse kusursuz bir şekilde korunmuş, 100 milyon yaşında bir ‘zombi mantarı’ bulduklarını duyurdular.

Intergalactic’in PS 5 test süreci sızdırıldı

4Chan’da paylaşılan test bilgilerinde, oyun Ubisoft tarzı açık dünya değil, ama keşfedilebilir geniş alanlara sahip deniyor. Parkur ve planörle hareket özgürlüğü sağlanacak, hızlı seyahat noktaları da olacak. Dövüş sistemi God of War 2018 kalitesinde …

Dünyanın en güçlü dizel aracı 100 bin euronun üzerinde değer kaybı yaşadı

Bir zamanlar dünyanın en güçlü dizel motoruna sahipti. Bugünse ikinci el piyasasında inanılmaz bir fiyata satılıyor. Audi Q7 V12 TDI, hem performansıyla hem de yaşadığı şaşırtıcı değer kaybıyla otomobil tutkunlarını şaşkına çeviriyor.

Uluslararası Kahramanmaraş Bisiklet Yarışı başladı

100’ün üzerinde sporcunun katıldığı dört yıl aranın ardından düzenlenen 2. Uluslararası Kahramanmaraş Bisiklet Yarışı başladı.

Robot çağı başlıyor mu? Amazon, 1 milyon depo robotuna ulaştı

Robotlar ve robotik sistemler artık insan çalışanların yerini almaya başladı. Bu konuda önde olan firmalar arasında yer alan Amazon’un depo robot sayısı, neredeyse insan çalışanların sayısını yakalamak üzere.

Hesaplarınız güvende değil! 16 milyar kullanıcı bilgisi çalındı

2024 yılında ortaya çıkarılan veri sızıntılarında, 16 milyar kullanıcı kaydının çalındığı ve çok sayıda platformun etkilendiği belirlendi.