İlaç krizi kapıda

ABD Başkanı Donald Trump, son günlerde reçeteli ilaç ve farmasötik fiyatlarında önemli bir indirim yapacaklarını açıkladı. Yapılan indirimin yüzde 30 ila yüzde 80 arasında olması bekleniyor. Bu adımın dünya genelinde fiyatları dengeleyerek eşitlik sağlayacağı düşünülüyor. Cumhuriyet, bu kararın eczacılar üzerindeki olası etkilerini İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Murat Tülü ile konuştu.

Murat Tülü, “Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan bizim gibi ülkeler, bu karar nedeniyle zor durumda kalabilir. Özellikle onkoloji ve nadir hastalıklar için kullanılan ilaçlara ulaşmak konusunda ciddi sorunlar yaşayabiliriz. Bu tür ilaçlarda dışa bağımlı durumdayız ve böyle bir politika benimsememiz durumunda fiyatlarımız da artabilir. Yunanistan, İtalya, Fransa, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde ilaç fiyatlarının artması durumunda bizim de aynı yönde ilerleyebileceğini görebiliriz.” şeklinde konuştu. Tülü, Türkiye’nin bu durumdan en çok etkilenecek ülkelerden biri olabileceğini belirterek, “Acil ilaçlar için bir liste oluşturulmalı, eczanelerde ve hastanelerde minimum stoğun korunması gibi zorunluluklar getirilmeli ve yerli ilaç üretimine destek verilmelidir.” dedi.

‘ALINAN KARAR DÜNYAYI ETKİLEYECEK’

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Eczacılar Günü’nde düzenlediği basın toplantısında, “Bu karar dünya genelinde önemli etkilere sahip olacaktır. ABD, ilaç sektöründe en büyük ve karlı pazarlardan biridir. Bu pazardaki fiyat değişiklikleri, üretici firmaların küresel politikalarını yeniden şekillendirmesine yol açabilir. Bu kararın, Avrupa’dan Asya’ya birçok gelişmekte olan ülkede fiyat baskısına yol açabileceğini öngörüyoruz.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Panik atak nedir, ölüme yol açabilir mi?

Bursa’da ağlayan çiçek zehirledi! Böyle uyardı: ‘Evinizde bu çiçek varsa derhal çöpe atın’

Göz alıcı yapraklarıyla salonların baş köşesini süsleyen o çiçek, bu kez güzelliğiyle değil zehriyle gündeme geldi. Halk arasında ‘ağlayan çiçek’ olarak bilinen difenbahya, Bursa’da yaşayan Meryem Can’ı kelimenin tam anlamıyla susturdu. ‘Evinizde varsa derhal atın’ dediği difenbahya, ölümcül denebilecek kadar zehirli olabilir miydi? Konuyu tüm detaylarıyla işin uzmanı anlattı.

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Bahar aylarında KKKA tehlikesi: Uzmanlardan kene yarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.

Uzmanından güneş kremiyle ilgili kritik uyarı

Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Bita Kavuncu, güneş ışınlarının sadece yaz aylarında değil yılın her döneminde cilt üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurguladı. Kavuncu, sağlıklı bir cilt için her mevsimde düzenli güneş koruyucu kullanımının önemine dikkat çekti.